Hoofdstukken

2. Inclusieve en veilige stad

2. Inclusieve en veilige stad

 Een persoon met een blindengeleidestok en een persoon in een rolstoel, lopen door een winkelstraat. Op de voorgrond is een geparkeerde fiets zichtbaar.

Inleiding

Amersfoort is een inclusieve stad waar mensen zichzelf kunnen zijn en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Een stad waar niemand tussen wal en schip valt. En waar de welvaart en het welzijn zo rechtvaardig mogelijk wordt verdeeld. Deze ambitie uit het Coalitieakkoord 2022-2026 is samen met het beleidskader Inclusieve Stad 2021-2026 en de diverse uitvoeringsprogramma’s ons uitgangspunt. We focussen ons in onze ondersteuning op doelgroepen die dat nodig hebben en het omzien naar elkaar. Dat doen we met maatwerk en compassie. Hierbij staat de mens centraal en werken we vanuit vertrouwen. We betrekken ervaringsdeskundigen en andere inwoners al dan niet via de denktank inclusieve stad en cliëntenraden bij ons beleid, zodat onze inzet aansluit op de behoeften van inwoners. In dit hoofdstuk verantwoorden wij onze inzet van het afgelopen jaar. In de periodieke Monitor Inclusieve Stad belichten wij uitgebreider de resultaten en effecten van het beleid op basis van onze doelen.

In het onderdeel 'belangrijke gebeurtenissen' van dit hoofdstuk nemen wij u mee in de belangrijkste onderdelen van 2023 per beleidsdomein en wat wij concreet gedaan hebben. Een aantal ontwikkelingen met impact op het sociaal domein in 2023 willen wij ook alvast in deze inleiding benoemen.

Een belangrijke ontwikkeling was het akkoord met het Rijk en partners over de Hervormingsagenda Jeugd. De Hervormingsagenda bevat een pakket maatregelen om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te krijgen . Vooruitlopend op deze afspraken, en in de geest van de Hervormingsagenda, werkten we in Amersfoort al aan een nieuwe aanbesteding voor jeugdhulp. In juni 2023 tekenden we samen met de gemeenten in onze regio een overeenkomst met het jeugdhulporganisatie MetMaya.

Een andere ontwikkeling was de druk op de maatschappelijke opvang. Met corporaties zijn er afspraken gemaakt om de uitstroom richting een sociale huurwoning te versnellen. Ook is er afgelopen jaar extra veldwerk ingezet en probeerden we met winteropvang en- regelingen er voor te zorgen dat in de winter geen mensen tegen hun zin op straat hoefden te verblijven. Daarnaast stelde de raad begin 2023 de uitgangspunten vast waarbinnen het project Skaeve Huse moet worden uitgevoerd.

Bestaanszekerheid was afgelopen jaar één van de grote thema’s voor de Tweede Kamer verkiezingen. Door de gestegen prijzen voor energie en levensmiddelen is bestaansonzekerheid en schuldenproblematiek toegenomen. Naast inkomensondersteuning via de Energietoeslag en maatwerk, boden we hulp bij het verlagen van de energierekening. Bijvoorbeeld via gratis spouwmuurisolatie voor inwoners met een laag inkomen. Om er voor te zorgen dat onze inzet landt daar waar dat het hardst nodig is, werkt het college aan de doorontwikkeling van het armoedebeleid. Werk hebben is een belangrijke voorwaarde voor bestaanszekerheid. De nieuwe en versnelde leerroute voor het werken binnen de kinderopvang  is een mooi voorbeeld hoe onderwijs beter kan aansluiten op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd bijdraagt aan bestaanszekerheid.

Amersfoort heeft zich in 2023 ook weer getoond als een gastvrije stad. Toen de nood in Ter Apel weer hoog werd, hebben we meegewerkt aan noodopvang aan de Plotterweg. Ook vangt Amersfoort ruim 600 Oekraïners op. Daarnaast werkten we met partners als woningcorporaties, Integratiewerk en COA aan het versneld huisvesten van statushouders. Met een stevige inspanning hebben we de taakstelling over 2023 grotendeels behaald.

Een inclusieve stad betekent ook een stad waar iedereen zich thuis en veilig voelt. Dat is een uitdaging in een tijd waarin de tegenstellingen tussen groepen in de samenleving groter wordt. Het college stelde in de Begroting 2024-2027 voor om te investeren in de aanpak van ondermijning. Deze middelen zijn incidenteel tot en met 2026 beschikbaar. Tot slot was het tegengaan van nachtelijke overlast in de binnenstad een prioriteit in 2023. We merken dat het inzetten van susteams de uitgaansnachten gemoedelijker en veiliger laat verlopen.

Deze pagina is gebouwd op 05/22/2024 13:38:20 met de export van 05/22/2024 10:58:24