2. Inclusieve en veilige stad

2.1 Sociaal domein

2.1 Sociaal Domein

Belangrijke gebeurtenissen

Versterken sociale basis
In de sociale basisinfrastructuur kunnen inwoners terecht voor informatie en advies, ontmoeting en lichte ondersteuning. Door laagdrempelig en dichtbij in te kunnen gaan op vragen, de weg te wijzen naar ondersteunende voorzieningen en inwoners te betrekken bij sociale activiteiten, kunnen veel problemen in een vroeg stadium verholpen worden.
IndeBuurt033 voert deze basisfuncties uit. Hierbij ligt de focus op ondersteuning van kwetsbare groepen en transformatie van het aanbod. O.a. door een bijdrage te leveren binnen scholen en te werken aan laagdrempelige ondersteuning in de wijken. Voor het goed benutten van het sociale netwerk werkt IndeBuurt033 samen met organisaties en vrijwilligers op het gebied van sport, cultuur en veiligheid.
Een belangrijk middel voor de verbinding en de leefbaarheid in de wijken is de subsidieregeling Projecten#InDeBuurt. Daarnaast ondersteunen wij een aantal wijkcentra in de stad. Hierdoor faciliteren wij vrijwillige inzet van inwoners in wijken. Via de website www.samenindebuurt033.nl worden vraag en het aanbod van ontmoeting in wijken samen gebracht. Eind 2022 zijn we gestart met de vernieuwing van de projectenregeling en de regeling ondersteuning wijkcentra. Aanleiding hiervoor is het voornemen in het  Coalitieakkoord om voldoende ontmoetingsmogelijkheden te realiseren en de ambitie in het beleidskader Inclusieve Stad om subsidiemogelijkheden in wijken aan elkaar verbinden en de procedures voor aanvragen en toekenning te vereenvoudigen. Er zijn verschillende gesprekken met partners en initiatiefnemers in de stad gevoerd om te horen wat er beter kan. Op basis hiervan ontwerpen wij een nieuwe regeling in 2024.

Kansrijk Liendert
In 2022 zijn we in de wijk Liendert gestart met een nieuwe aanpak om problemen in de wijk anders aan te pakken (als onderdeel van het wijkperspectief Liendert). Omdat wij de oorzaken willen aanpakken die leiden tot gezondheidsproblemen, armoede en kansenongelijkheid is een integrale domeinoverstijgende aanpak nodig. Op basis van een verdiepingsslag op de data uit het wijkperspectief, aangevuld met ervaringskennis van inwoners en professionals, is in 2023 gezamenlijk met betrokkenen in de wijk een voorstel gemaakt voor een vernieuwd programma van activiteiten. Dit moet vanaf 2024 leiden tot de benodigde integrale aanpak.

Dementievriendelijke wijken
In 2023 geven we verder uitvoering aan Amersfoort dementievriendelijke gemeente. Belangrijk daarin is de realisatie van dementievriendelijke wijken. In twee nieuwe wijken is hiermee een start gemaakt.

Versterking preventie
Het versterken van preventie is een ambitie in het Amersfoortse Coalitie Akkoord 2022-2026. Deze ambitie sluit nauw aan op het beleidskader Inclusieve Stad, het Regionale Gezondheidsakkoord Samen Sterker Eemland en het landelijke Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Om gezondheidsverschillen weg te werken is effectieve preventie nodig. We hebben daarbij vooral aandacht voor inwoners in kwetsbare situaties, om hun gezondheidsachterstanden te verkleinen, kansen te vergroten en zo een stevige en gezonde basis te leggen voor toekomstige generaties. Sport en bewegen dienen daarbij nadrukkelijk als middel en de openbare ruimte draagt eveneens bij aan gezond leven. In september 2023 heeft het college het plan van aanpak vastgesteld voor het versterken van preventie (zie Raadsinformatiebrief 2023-111 ). Wij zijn in oktober gestart met de uitvoering van het plan van aanpak, gericht op een effectieve, wijkgerichte uitvoering van preventie.

Regionaal plan Integraal Zorgakkoord

Eind 2022 werd op landelijk niveau het Integrale Zorgakkoord (IZA) gesloten. Het IZA heeft tot doel om de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Over de uitvoering van dit akkoord hebben we in 2023 in regionaal verband afspraken gemaakt met onze partners in het medische domein in een zogenaamd Regioplan. Dit is het vervolg op het regionaal Gezondheidsakkoord Samen Sterker Eemland. Het regioplan is tot stand gekomen middels werksessies, schrijfsessies, achterbanraadpleging en formele besluitvormingsroutes bij alle betrokken partners. Het regioplan vormt de basis voor nog in te dienen transformatieplannen voor de regio, die de komende jaren worden uitgevoerd. Het regioplan is gepubliceerd op www.dejuistezorgopdejuisteplek.nl .

Programma Betaalbaarheid van ondersteuning en zorg

Om duurzaam passende ondersteuning en zorg te kunnen blijven bieden en de kostenstijgingen structureel op te vangen, is in de periode 2019-2022 het programma Betaalbaarheid van ondersteuning en zorg uitgevoerd, bestaande uit 15 maatregelen. In 2023 is het programma afgerond. Een groot deel van de maatregelen is structureel geborgd in de uitvoering.

Specialistische jeugdhulp

Hervormingsagenda
In 2023 is de Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 definitief vastgesteld. De Hervormingsagenda bevat een groot pakket afspraken om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te krijgen. Niet alle afspraken uit de Hervormingsagenda zijn even concreet en zullen de komende jaren verder uitgewerkt worden. Waar mogelijk, hebben wij de afspraken al opgepakt, denk aan sterke lokale teams en afbouw gesloten jeugdzorg.

MetMaya
In juni 2023 tekenden de gemeenten in de regio Amersfoort de overeenkomst met jeugdhulpconsortium MetMaya. Dit is het resultaat van een aanbestedingstraject waarbij de regio Amersfoort heeft gekozen voor langdurig partnerschap met één aanbieder in plaats van kortlopende contracten met veel aanbieders. Met één partner kunnen we intensief samenwerken en goede afspraken maken. MetMaya is een nieuwe organisatie voor de regio en komt voort uit jeugdhulporganisaties Youké, GGZ Centraal en De Rading. Vanaf 1 januari 2024 biedt MetMaya specialistische jeugdhulp in de regio Amersfoort. Deze hulp is aanvullend op jeugdhulp door onder andere lokale (wijk)teams, praktijkondersteuners jeugd en welzijnswerkers.

Ontwikkeling vraag naar jeugdhulp
Na een jaar van lichte stabilisatie, mede als gevolg van corona, is in 2023 sprake van een verdere stijging van de aantallen cliënten, met name bij ambulante (dag)behandeling en dyslexie. Enerzijds een gevolg van de stijgende vraag, zoals ook landelijk het geval is en anderzijds een gevolg van het weer ‘op peil’ komen van de formatie binnen de teams van de zorgaanbieders door een lager ziekteverzuim. Ook bij dyslexie is die ontwikkeling zichtbaar.
Daarnaast bleek in 2023 dat meer jonge kinderen niet terecht kunnen in de reguliere kinderopvang, vanwege achterstand in de ontwikkeling en daardoor ook met vier jaar nog niet de overstap naar school kunnen maken.

Maatschappelijke ondersteuning

In 2023 zijn de nieuwe contracten met de aanbieders huishoudelijke hulp gestart en is de groei van inwoners die huishoudelijke hulp afnemen gestabiliseerd.
De transformatie dagbesteding voor ouderen van 67+ is doorgezet en er zijn nog slechts een beperkt aantal inwoners van 67+ die gebruik maken van geïndiceerde dagbesteding.

De aanbesteding Wmo begeleiding & beschermd wonen is in het voorjaar van 2023 zonder resultaat geëindigd. Gemeenten hebben de contracten voor Wmo ambulante begeleiding, respijtverblijf, beschermd thuis en beschermd wonen met een jaar verlengd t/m 31 december 2024. De gemeenten doen een verkenning hoe de inkoop Wmo op deze onderdelen een vervolg te geven voor de jaren 2025 en verder.

Maatschappelijke opvang en beschermd wonen

In 2023 was de druk op de maatschappelijke opvang hoog. Rond de zomer is de locatie Amergaard gesloten. Voor de mensen vanuit de Amergaard zijn er op de IJsselberch extra plekken gecreëerd. Daarnaast is het aantal verblijfsplekken op het Smallepad afgenomen door minder mensen per kamer op te vangen. De inzet op door- en uitstroom blijft onverminderd belangrijk. Met corporaties zijn er afspraken gemaakt om de uitstroom richting een sociale huurwoning te versnellen. Ook is er afgelopen jaar extra veldwerk ingezet.  

- Extra winteropvang
Om er voor te zorgen dat er in de winter geen mensen tegen hun zin op straat hoefden te verblijven is er in december een tijdelijke winteropvanglocatie geopend. De tijdelijke locatie De Es bevindt zich op het Zon & Schild-terrein en wordt tot eind maart 2024 ingezet als winteropvang. Het Leger des Heils zorgt voor de dagelijkse begeleiding en beveiliging. Daarnaast is in het kader van de winterregeling besloten om de openingstijden van Motiva straatadvocaten te verruimen.

- Aanbesteding Maatschappelijke Opvang
In mei 2023 is er een besluit genomen over het vervolg van de inkoop maatschappelijke opvang. In de aanbesteding maatschappelijke opvang is het vinden van een geschikte locatie centraal gezet. Najaar 2023 is de onderhandelingsleidraad gepubliceerd. Planning voor definitieve gunning is eind april 2024.

- Skaeve Huse
In het voorjaar van 2023 nam het college het besluit dat locatie Palestina Oost de meest geschikte locatie is voor Skaeve Huse Amersfoort. Op verschillende momenten zijn de gemeente Amersfoort, Omnia Wonen en zorgaanbieders met omwonenden en andere belangstellenden in gesprek gegaan over het initiatief. Er is een klankbordgroep ingericht om mee te denken met de plannen. Deze gesprekken hebben input geleverd voor een concept kaderstellende notitie waarin de kaders van het project Skaeve Huse staan vermeld. In 2024 wordt deze kaderstellende notitie vastgesteld en kan er verder gewerkt worden aan onder andere het woonzorgplan.

Wonen en zorg

In 2023 was de druk op de sociale huurwoning onverminderd groot. Ook voor de diverse aandachtsgroepen. Toch is het gelukt om de gemiddelde maximale wachttijd voor directe bemiddeling terug te brengen naar zes maanden. Dit betekent dat mensen sneller konden uitstromen uit zorg of opvang. Vanwege de enorme druk op de beschikbare woningen zetten we ook in op het beter benutten van de bestaande voorraad. Het project kamers met aandacht is in Amersfoort van start gegaan. Hierbij worden jongeren gekoppeld voor een woonplek bij mensen thuis. 
In veel gebiedsontwikkelingen zijn stappen gezet voor een breder aanbod aan passende (zorg geschikte) woningen voor ouderen en kwetsbaren doelgroepen. Zoals bij de ontwikkeling van de AH-locatie Leusderweg, de locatie Monsignuer Blom, De Amerhorst en de Skeave Huse.   

Naast de realisatie van de woonplekken hebben zorgpartijen, corporaties, indebuurt033, de wijkteams en de gemeente ook gewerkt aan de verbetering in de zorg en ondersteuning als mensen zelfstandig gaan wonen. Sinds 2023 wordt iemand bij de uitstroom naar zelfstandig wonen begeleid volgens de “werkafspraken Thuis in de wijk”. Hiermee zorgen we voor een betere landing in de wijk en goede afspraken als het toch even iets minder goed gaat. 
De veerkracht van woningcomplexen staat soms onder druk terwijl juist steeds meer kwetsbare mensen langer thuis wonen. Zij hebben behoefte aan omgeving waar mensen naar elkaar omkijken en waar nodig elkaar ondersteunen. In verschillende complexen is daarom een communitycoach ingezet. Daarnaast is in het gebied Juliana van Stolbergh gestart met een gebiedsgerichte aanpak waarbij samen met inwoners en andere betrokkenen wordt gewerkt aan opgaven op het snijvlak van fysiek, sociaal en veilig.   
Maatschappelijke voorzieningen
In december 2023 is de omgevingsvisie 2030-2040 vastgesteld. Voor de uitwerking van ontwikkelopgave zes - een stad waarin voorzieningen meegroeien- is het laatste kwartaal van 2023 het programma maatschappelijke voorzieningen opgestart. Het programma beoogt versterking van de bestaande voorzieningenstructuur in de stad en een voorzieningenniveau dat aansluit bij behoeften en de groei van de stad. Hiervoor kijken we o.a. naar combinaties van functies die elkaar kunnen versterken en nemen we voorzieningen bij de start van planvorming mee.

Tekorten op de arbeidsmarkt
De krapte op de arbeidsmarkt in zorg en welzijn wordt steeds nijpender. Vacatures zijn moeilijker in te vullen waardoor inwoners soms langer moeten wachten op hulp en ondersteuning. Partners in Amersfoort bundelen hun krachten op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie.

In het regioplan Samen Sterker is de arbeidsmarkt ook als thema opgenomen. In dit verband zal een coördinator worden aangesteld, die gaat werken aan prioriteiten en het samenbrengen van initiatieven van verschillende organisaties. Dit gebeurt in nauwe samenwerking Health Hub Utrecht en Utrechtzorg op bovenregionaal niveau.

Opvang vluchtelingen
Amersfoort heeft zich ook in 2023 een gastvrije stad betoond. Eind 2022 heeft het COA 40 alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV’s) in het Van der Valk hotel opgevangen. Als gemeente hebben we ons er hard voor gemaakt dat deze jongeren in de stad konden blijven wonen, niet meer door moesten verhuizen en naar een nieuwe school moesten gaan. Het COA heeft gehoor gegeven aan ons verzoek en op het AZC ruimte gemaakt voor 80 AMV’s. Toen de nood in Ter Apel weer hoog werd, heeft Amersfoort meegewerkt aan noodopvang aan de Plotterweg.
Amersfoort vangt ook ruim 600 Oekraïners op. Ongeveer 230 van hen wonen bij gastgezinnen, de overige ontheemden in de gemeentelijke opvang. In 2023 hebben we twee nieuwe opvanglocaties geopend aan de Hellestraat en de Utrechtseweg. In deze nieuwe locaties kunnen mensen zelf koken, een grote wens van de bewoners. De voorbereidingen voor een derde locatie aan de Hardwareweg zijn in volle gang. In 2023 zijn we ook druk geweest met de zogenaamde derdelanders. Zij zouden per 4 september het land en onze opvanglocatie moeten verlaten. Uiteindelijk is de datum van 4 september een half jaar uitgesteld naar 4 maart 2024.

De opvang van asielzoekers en Oekraïense ontheemden vraagt ook veel van onze onderwijs- en zorgorganisaties. Zo zijn de taalscholen van het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs enorm gegroeid. Inmiddels zijn daar wachtlijsten ontstaan.

Huisvesting en integratie nieuwkomers
Net als veel gemeenten in Nederland heeft Amersfoort jaarlijks moeite om de taakstelling voor het aantal te huisvesten statushouders te behalen, als gevolg van de druk op de woningmarkt. Door het versneld huisvesten van statushouders hebben we onze achterstand uit 2022 ingehaald en een voorsprong genomen op de verhoogde taakstelling 2023. Deze actie vroeg een grote inspanning van onze partners (woningcorporaties, Integratiewerk, COA) en de gemeente. Uiteindelijk is de taakstelling over heel 2023 grotendeels behaald.

Via het Participatieverklaringstraject (PVT) maakt de inburgeraar kennis met de Nederlandse kernwaarden vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie. Het traject wordt afgesloten met het ondertekenen van de participatieverklaring. Het PVT is in 2022 succesvol doorlopen door 211 inburgeraars. Dat zijn minder mensen dan in 2022 omdat de PVT-trajecten langer zijn geworden sinds de start van de nieuwe Wet Inburgering (voor asielmigranten 20 weken i.p.v. 8 weken). Er zijn in 2023 wel meer inburgeraars gestart met de PVT dan in 2022.

In 2023 hebben 89 inburgeraars voldaan aan hun inburgeringsplicht bij Integratiewerk. Bij het afsluiten van hun inburgeringsroute gingen 18 mensen aan het werk, 15 volgen een opleiding, 12 doen vrijwilligerswerk of zijn bezig met activering en 2 volgen er een hulpverleningstraject. De overige zijn op een andere manier bezig bijvoorbeeld het zorgen voor de kinderen. Ook zijn 8 personen verhuisd na afloop van het traject.

Samen leven in diversiteit

Toegankelijkheid
De Inclusie Agenda - Amersfoort Toegankelijk, is in 2023 opnieuw vastgesteld voor de jaren 2023-2024. Dit doen wij samen met ervaringsdeskundigen. Deze agenda helpt ons om Amersfoort stapsgewijs beter toegankelijk te maken. Daarmee voldoet Amersfoort aan de verplichtingen uit het ‘VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap/chronische aandoening.’ We bereiken hiermee dat meer mensen met een handicap of chronische ziekte zo veel mogelijk zelfstandig kunnen meedoen. Onderdeel is het Toiletplan, waarmee het besluit is genomen om binnen deze collegeperiode één openbaar integraal toegankelijk toilet per jaar te realiseren. Daarmee kwam gemeente Amersfoort in 2023 op de tweede plaats van toilet-vriendelijkste gemeente van Nederland.

Met de MKB-toegankelijke route hebben 170 ondernemers (winkels, horeca en attracties) gebruik gemaakt van de gratis toetsing van hun locatie op toegankelijkheid. In de week van de toegankelijkheid en diversiteit konden met de Ongehindernisbaan ondernemers en inwoners ervaren hoe het is om een beperking te hebben, besteedden wij aandacht aan een Obstakelvrij Amersfoort en de knelpunten in de openbare ruimte. Organiseerden wij samen met Onbeperkt Amersfoort de talkshow, Welkom in Amersfoort? Op 15 maart 2023 waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap, op 22 november 2023 de Tweede Kamer verkiezingen voorzien van vijf extra toegankelijke stembureaus én een prikkelarm stembureau.

Regenboogaanpak
Samen met de ervaringsdeskundigen, het Regenboogplatform en partners in de stad is in 2023 de Inclusie Agenda – Regenboog voor de periode van 2023-2026 vastgesteld. De komende vier jaar zetten we in op veilig zijn, volledig jezelf zijn, meer sensitieve en persoonsgerichte hulp en ondersteuning.
In 2023 organiseerden we een stadsbijeenkomst, hesen we de vlag tijdens Coming Out dag, vierden we coming out dag met een ontbijt en reden we rond in een roze limousine langs zorginstellingen om aandacht te vragen voor roze ouderen. We werkten in 2023 hard aan de zichtbaarheid door aan te sluiten bij evenementen, georganiseerd op IDAHOT, de Pride in Amersfoort en bij de provinciale leernetwerkbijeenkomst.

Antidiscriminatie
De anti-discriminatie agenda is in 2021 vastgesteld. Het is een agenda met 39 toezeggingen op negen beleidsterreinen. In 2023 rondden we 15 van die 39 toezeggingen af. We richtten ons op het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, de Diversiteitsweek en andere activiteiten gericht op verbinding, zoals het wijkseminar ‘Multicultureel Vakmanschap’. Ook stonden we op twee momenten met een kraampje van Art.1MN in een Amersfoortse wijk om aandacht te vragen voor discriminatie ervaringen.

Verder namen we onze interne organisatie onder de loep. Het onderzoeksrapport over institutioneel racisme kwam in 2023  uit en vroegen we binnen de ambtelijke organisatie aandacht voor inclusie en diversiteit.

Bestaanszekerheid

Bestaanszekerheid onder druk
Door de gestegen prijzen voor energie en levensmiddelen is bestaansonzekerheid en schuldenproblematiek toegenomen. In 2023 hebben we nogmaals een Energietoeslag verstrekt. Iedereen die de energietoeslag in 2022 heeft gehad en nog aan de voorwaarden voldoet, heeft de energietoeslag automatisch gekregen.
Daarnaast hebben we in Amersfoort een brede aanpak energiearmoede, waarin de coaches Participatie en Inkomen een belangrijke rol spelen. Inwoners die geen recht hebben op de Energietoeslag, maar wel problemen hebben met rondkomen, kunnen contact opnemen met de coach Participatie en Inkomen. De coach bekijkt de gehele gezinssituatie en het besteedbaar inkomen en kan zo nodig hulp via de maatwerkaanpak verstrekken.
Behalve inkomensondersteuning via de Energietoeslag en maatwerk, bieden we hulp bij het verlagen van de energierekening. Inwoners kunnen een afspraak maken met een energiecoach die thuis langs komt en gratis persoonlijk advies geeft. De coach brengt ook gratis energiebesparende producten mee. Voor woningeigenaren met een laag inkomen liep de actie voor gratis spouwmuurisolatie in 2023 door. Met woningcorporaties en Duurzaam Bouwloket zijn afspraken gemaakt over het inregelen van cv installaties. Er is extra budget beschikbaar gesteld om huishoudens die onder de doelgroep van de witgoedregeling vallen en een nieuwe koelkast nodig hebben, een duurzamer exemplaar te verstrekken. In november 2023 is de isolatie-actie voor koopwoningen gestart.

Naast de hierboven genoemde maatregelen voor de tegemoetkoming van gestegen energieprijzen en inflatie hebben we onze bestaande maatregelen om armoede tegen te gaan. Via de website www.geldcheck033.nl kunnen inwoners met een laag inkomen snel checken of ze recht hebben op een bijdrage voor sport, kleding, witgoed, gratis financieel advies etc. en ook regelingen aanvragen. In onze communicatie geven we ook meer aandacht aan de mogelijkheden van maatwerk. De campagne Geldcheck033 is in 2023 voortgezet met posters en advertenties. Gezien de positieve ervaringen en resultaten krijgt de campagne in 2024 een vervolg en gaan we maandelijks de wijken in met Amersfoort Dichtbij.
In 2023 bracht het Nibud met de Minima-Effectrapportage inzicht in de effecten van onze inspanningen op de verschillende huishoudens in Amersfoort. Deze zijn besproken in de raadscommissie Sociaal.

Met het netwerk Samen tegen armoede volgen we de effecten van ons beleid nauwgezet en halen we signalen op om het beleid verder aan te scherpen.
Bestaanszekerheid wordt ook bereikt middels goede huisvesting. De inspanningen op dit gebied zijn te lezen onder het kopje 'wonen en zorg'.

Schuldhulpverlening
In januari 2022 stelde het college een pakket aan maatregelen ter preventie van problematische schulden vast. We zetten in op het aanpakken, voorkomen en verhelpen van (beginnende) schulden onder inwoners. Met de preventieaanpak schulden sporen we samen met Stadsring en andere partnerorganisaties beginnende schuldenproblematiek of risico’s op schulden bij onze inwoners op. We bieden daarbij gerichte oplossingen en ondersteuning aan. Om ervoor te zorgen dat jongeren zonder problematische schulden een goede start kunnen maken als volwassene nemen we extra initiatieven. Zo is er een saneringskrediet voor jongeren, een schuldregeling om jongeren versneld uit de schulden te halen en een project ‘Bouwdepot’ voor veelal thuisloze jongeren in kwetsbare situaties. Middels een basisinkomen krijgen zij rust en ruimte om hun leven op de rit te krijgen. In 2023 is de eerste pilot met tien deelnemers afgerond en succesvol geëvalueerd. De gemeenteraad heeft 28 november 2023 besloten om het Bouwdepot te continueren met 30 deelnemers en met een motie verzocht om ook de komende vier jaar de aanpak te integreren in de begroting.

Participatie

Banenafspraak
Regio Amersfoort heeft de afgelopen jaren flink voorgelopen op de (indicatieve) doelstelling met betrekking tot de realisatie van de banenafspraak. De coronacrisis zette de realisatie van dit akkoord echter onder druk. De participatie van mensen met een indicatie banenafspraak in de arbeidsmarktregio Amersfoort is door corona in de jaren 2020 en 2021 minder toegenomen dan beoogd. Dit is ook het landelijke beeld.
Hoewel de plaatsingen weer zijn toegenomen, wordt het behalen van de doelstelling richting 2026 een grote uitdaging. In 2023 is besloten hierop extra in te zetten. Dit betekent onder andere dat in 2024 en 2025 extra jobhunters worden aangenomen om meer plaatsingen te realiseren. Jobhunting is een intensief proces, dat op de langere termijn moeten leiden tot meer plaatsingen. Daarnaast is in het huidige werkgeversnetwerk uitvraag gedaan naar potentiële nieuwe werkgevers voor deze doelgroep.

Hoofdzaak Werk
Begin 2022 zijn we met arbeidsmarktregio Amersfoort aangesloten bij het project Hoofdzaak Werk. Het doel van het project is om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam en betaald aan het werk te helpen. Doel is om tenminste 100 nieuwe begeleidingstrajecten per jaar in de arbeidsmarktregio te realiseren waarvan 25 trajecten voor Common Mental Disorders (Champions league niveau). In arbeidsmarktregio Amersfoort werken de volgende organisaties inmiddels samen binnen Hoofdzaak Werk: UWV, de gemeenten Amersfoort, Leusden, Nijkerk, Baarn, Bunschoten, Soest, Woudenberg, uitvoeringsorganisatie BBS, GGz Centraal, Kwintes, WerkgeversServicepunt regio Amersfoort en zorgverzekeraars.

Het resultaat van eerdere inspanningen, maar ook van deelname aan het project, is onze arbeidsmarktregio uitzonderlijk groot is. Het project had tot en met het derde kwartaal 118 trajecten gerealiseerd, waarvan 105 IPS-trajecten. In werkelijkheid zijn dit meer trajecten. In fase 3 zal ook het aantal trajecten meegenomen worden die vanuit UWV/gemeenten en re-integratiebedrijven zelf worden uitgevoerd. Trajecten waarbij de deelnemer tegelijkertijd ggz zorg ontvangt en deze door een professional naar werk wordt begeleid.  

In 2023 zijn stappen gezet in het verbreden van het netwerk, het samen optrekken met het WSP richting werkgevers en verbeteren van de samenwerking om de kans op werk voor deze doelgroep te vergroten. Destigmatisering en ervaringsdeskundigheid hebben een centrale plek binnen Hoofdzaak Werk arbeidsmarktregio Amersfoort. Het project is inmiddels dusdanig succesvol dat besloten is de aanpak te integreren in de reguliere uitvoering.

Werkcentrum regio Amersfoort
Op 26 januari 2023 heeft het Werkcentrum regio Amersfoort zijn deuren officieel geopend. Het Werkcentrum regio Amersfoort is de plek in de regio waar we samen met de regionale partners vanuit één loket fysiek en digitaal hulp bieden aan alle mensen met vragen over loopbaan, werk of scholing. In 2023 hebben in totaal 1147 individuele inwoners uit de arbeidsmarktregio Amersfoort het werkcentrum bezocht. De grootste groep bezoekers zijn werkzoekenden zonder uitkering (30%), gevolgd door inwoners met een WW-uitkering en werkenden die nadenken over hun loopbaan. De belangrijkste redenen waarvoor mensen om naar het werkcentrum te komen betreffen loopbaanadvies en oriëntatie op werk. Van één op de drie individuele bezoekers konden de vragen meteen in het werkcentrum worden beantwoord. De overige inwoners zijn verwezen naar of hebben een vervolgafspraak gekregen bij bijvoorbeeld het werkgeversservicepunt, het Leerwerkloket of UWV-afdeling uitkering en één van de partners binnen het sociale domein.
Behalve individuele bezoekers kwamen er groepen, zoals leerlingen uit het Praktijkonderwijs en uit mbo-4, en deelnemers aan taalklassen van integratiewerk en Taal & Toekomst. Daarnaast is er in 2023 veel belangstelling geweest vanuit andere arbeidsmarktregio’s en vanuit het Rijk. Landelijk wordt gewerkt aan een voorstel voor uitrol van werkcentra in alle arbeidsmarktregio’s. Ons werkcentrum is hiervoor een belangrijke inspiratiebron.

Regionaal mobiliteitsteam (RMT)
Ook de dienstverlening van het regionale mobiliteitsteam (RMT) is in het werkcentrum ondergebracht. Met de samenwerkingspartners kijken we naar de beste aanpak bij een specifieke vraag van iemand die ander werk zoekt, zich verder wil ontwikkelen of extra ondersteuning nodig heeft. Hiervoor is ook door het Rijk RMT-budget beschikbaar gesteld. Dit budget kan ingezet worden wanneer er geen voorliggende voorzieningen zijn. Er wordt gekeken of de interventie leidt tot een verstevigde arbeidsmarktpositie van de klant en/of de kans op duurzame uitstroom vergroot. In 2023 is voor 206 inwoners uit de arbeidsmarktregio Amersfoort uit het RMT-budget een traject ingekocht. Het betrof met name scholingstrajecten, testen, werkfittrajecten en loopbaancoaching.

Volwasseneneducatie en laaggeletterdheid
In 2023 is het aanbod voor volwasseneneducatie door een formele taalaanbieder in de regio eenmalig vergroot met vier extra klassen. Er werd namelijk geconstateerd dat er in de regio wachtlijsten zijn voor formeel taalaanbod voor volwasseneneducatie. De wachtlijsten zijn onwenselijk, omdat daarmee een flinke groep inwoners in onze regio de eigen taalvaardigheid niet kan verbeteren. 

Lasten, baten en saldo

bedragen x €1.000

301.306

44,9 %

83.189

11,9 %

Deze pagina is gebouwd op 05/22/2024 13:38:20 met de export van 05/22/2024 10:58:24