3. Lerende, werkende en dynamische stad

3.2 Onderwijs en jeugd

3.2 Onderwijs en jeugd

Belangrijke gebeurtenissen

Amersfoort is in 2022 door het Ministerie van OC(&)W aangemerkt als voorloper ‘Rijke Schooldag’. Het doel van de Rijke Schooldag is om de (onderwijs)kansen van kinderen en jongeren te vergroten, door in aanvulling op het onderwijsprogramma extra ontwikkelactiviteiten aan te bieden. Naast een bijdrage vanuit het Rijk investeert de gemeente Amersfoort ook uit eigen middelen. In Amersfoort startten 10 basisscholen en 5 middelbare scholen met het ontwikkelen van een Rijke Schooldag. Medio 2023 heeft het ministerie van OCW de subsidieregeling ‘school en omgeving’, waarmee de Rijke Schooldag wordt gefinancierd, voor de schooljaren 23-25 ingrijpend gewijzigd. Een groot aantal scholen kon niet aan de nieuwe voorwaarden voldoen en was genoodzaakt te stoppen. De wethouder onderwijs en schoolbesturen hebben bezwaar aangetekend bij de minister. Dit heeft helaas niet geleid tot een aanpassing in de regeling. Een aantal scholen in het voortgezet onderwijs gaat zelfstandig verder met de Rijke Schooldag. In het primair onderwijs onderzoekt een drietal scholen met ondersteuning van de gemeente op welke wijze zij de Rijke Schooldag kunnen omvormen tot een 'dagarrangement' voor hun leerlingen. Dit ontwikkeltraject maakt onderdeel uit van Kansrijk Liendert.

Ook in 2023 was het voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs een grote opgave om alle asielzoekers, statushouders en ontheemden onderwijs te kunnen bieden. De capaciteit, zowel qua huisvesting als qua personeel, was een grote uitdaging. Begin 2023 opende 't Element een aparte locatie in Amersfoort-Zuid voor AMV's uit Amersfoort en regio. Stichting Meerkring ontwikkelt met samen met andere besturen een plan van aanpak voor voldoende aanbod en kwaliteit in onderwijs aan nieuwkomers. Voor de kinderen op het AZC die niet meteen naar school kunnen organiseerde de gemeente dagactiviteiten.

In 2023 werd een onderzoek uitgevoerd naar het aanmeldbeleid op basisscholen. De gezamenlijke schoolbesturen ontwikkelen op basis van de aanbevelingen uit het onderzoek een plan van aanpak om te komen tot een eerlijk en transparant aanmeldbeleid. Met het plan worden o.a. stappen gezet om de kansengelijkheid in het onderwijs te vergroten. Het plan is begin 2024 gereed.

In 2023 zijn de eerste twee voorgezet onderwijsscholen die zijn gebouwd na de door decentralisatie van de onderwijshuisvesting, opgeleverd. In de zomer 2023 betrad het Element haar nieuwe schoolgebouw. Het VMBO Trivium College opende op 12 oktober haar deuren. Naar aanleiding van de herijking van de onderwijshuisvesting (2022) is gewerkt aan een aantal aanpassingen van de raamovereenkomst, waaronder het uitbreiden van de mogelijkheden om kindgerelateerde voorzieningen in een school te bouwen en mogelijkheden om meer ambities op het gebied van duurzaamheid uit te voeren.

In het jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitgevoerde activiteiten. In de jaarlijkse Monitor Inclusieve Stad belichten wij de effecten van het beleid op basis van onze doelen.

Lasten, baten en saldo

bedragen x €1.000

29.735

4,4 %

9.572

1,4 %

Deze pagina is gebouwd op 05/22/2024 13:38:20 met de export van 05/22/2024 10:58:24