5.1 Financiën en belastingen
Belangrijke gebeurtenissen
Inwerkingtreding nieuwe financiële verordening
Eind 2022 heeft uw Raad de nieuwe financiële verordening vastgesteld. Deze is in werking getreden per 1 januari 2023. In die nieuwe verordening is zoveel als mogelijk rekening gehouden met nieuwe wetgeving die impact heeft op wat wij als College moeten cq. niet mogen doen. Deze nieuwe financiële verordening geeft daarmee bijgestelde kaders ten aanzien van het financiële beleid, beheer en de inrichting van de financiële organisatie. Als gevolg van gewijzigde regelgeving ten aanzien van de Jaarstukken, hebben we later nog een wijzigingsverordening moeten laten vaststellen, die ook per 1 januari 2023 in werking is getreden.
Nieuwe nota Reserves en Voorzieningen
Eind 2023 heeft uw Raad de nieuwe nota Reserves en Voorzieningen vastgesteld. Kern van deze nieuwe nota is een beknopte nota, met als bijlage een digitaal en actueel register met alle reserves en voorzieningen. Zodra er wijzigingen plaatsvinden in de reserves en/of voorzieningen lopende het jaar, is dat direct terug te vinden in het register. Het register bevat daarmee de meest recente informatie over de reserves en voorzieningen, zoals doel, nut, noodzaak, etc.
Rechtmatigheidsverantwoording
Per 1 januari 2023 geldt dat wij als College ons moeten verantwoorden richting uw Raad over de vraag of we rechtmatig gehandeld hebben. Voorheen velde uw accountant hier een oordeel over. Maar vanaf het verslagjaar 2023 zijn wij als College hiervoor aan zet. In 2023 hebben we daartoe voorbereidingen getroffen in de organisatie om er voor te zorgen dat ons College bij deze jaarstukken uw Raad hierover adequaat kan informeren.
Start nieuwe ombuigingen
De Begroting 2024-2027 vertoont in de laatste twee jaarschijven een tekort. Dat tekort komt omdat we minder geld van het Rijk krijgen dan eerder verwacht. Dit wordt aangeduid met de term 'het financiële ravijn'. Met het vaststellen van de Begroting 2024-2027 heeft uw Raad aan ons College een ombuigingstaakstelling meegegeven van grofweg € 24 miljoen, ofwel 4% over alle budgetten. Eind 2023 zijn wij gestart met het in beeld brengen van eventuele ombuigingsmogelijkheden. Een eerste proeve daarvan is begin 2024 aan u gepresenteerd in de vorm van de zogenoemde 'houtskoolschets'. Deze (en eventueel andere) voorstellen zal ons College in 2024 nader uitwerken om bij de Kadernota 2025-2028 en bij de Begroting 2025-2028 met maatregelen te komen die als doel hebben een structureel sluitende begroting te realiseren voor alle jaren van de komende meerjarenbegroting.